Back to top

Szlovák Zsombor: A gombaevő sárkány


Szlovák Zsombor

A gombaevő sárkány

Egyszer volt, hol nem volt, a kerekerdőn is túl, volt egy kastély. Abban a gonosz, rút északi boszorkány lakott, aki egy szépséges királykisasszonyt tartott fogva.

Volt a szomszédban egy királyság, ahol a királylány apja uralkodott. A lány már egy éve, hogy eltűnt, de sehol sem lelte a király sem a királyné.

Ezért a két fiuk közül az idősebbet elküldték húguk megkeresésére. Hegyeken, mezőkön, lápokon keresztül vágtatott 3 éjjel-nappal át,amíg egy rengeteg erdőhöz nem ért, ott egy tizenkét fejű sárkány állta útját. A sárkány megijesztés helyett egyből meg akarta enni a herceget. Majd jobb ötlete támadt. Felajánlotta, hogy ha az ifjú hoz 12 különböző fajta gombát cserébe elengedi és meghagyja az életét.

A sárkány azzal a feltétellel engedte el, hogyha alkonyatig nem ér vissza, megkeresi és felfalja.

A herceg nagyon rafinált volt, ugyanis az ország összes mérgező gombáját összeszedte, amit csak lehetett, gyilkos galócát, fehér galócát, mérges pókhálósgombát.

Amikor visszatért a bestiához odaadta őket neki.

A sárkány gúnyos mosollyal az arcán elárulta az ifjúnak, hogy ő igazából nem eszik embert csak kizárólag gombát. De saját maga túl lusta gombát szedni.

Majd a sárkány a férfira parancsolt, hogy ezentúl ő lesz a gombagyűjtő, mert ha nem, karmaival szétszabdalja a testét.

A herceg semmitmondó tekintettel végignézte, ahogy a sárkány megeszi a gombákat majd szörnyethal. Hatalmas kacajt követően lovára pattant és folytatta testvére felkutatását.

Több napon át ment, ment, egyszer csak talált egy kastélyt, ahonnan egy bájos, fiatalasszony jött ki. Megkínálta a férfit pitével és teával,mire a herceg majdnem el is felejtette, hogy a húgát keresi. Rögtön lakomába is kezdtek.

Az evést, ivást követően egyszer csak az ifjú elkezdett szédelegni, majd a földre rogyott.

Az északi gonosz boszorkány volt az, aki álruhában megmérgezte a herceget.

A méreg nem ölte meg, csak álomba szenderítette. Pár óra múlva, amikor felkelt az ifjú, hihetetlen dologra ébredt,testvére karjaiban találta magát egy sötét pincében. Nagyon megörültek, rögvest egymás karjaiba is borultak.

Majd azon tanakodtak, hogy mi módon juthatnának haza, hogyan győzhetnék le a gonosz északi boszorkát.

Nem sokkal később egy kis tündér jelent meg, azonnal tudták, hogy őt édesanyjuk küldte segítségül. De ez a tündér nem volt ám átlagos, tudott teleportálni! Így hát bejutott a pincébe és hazarepítette a két testvért.

Hatalmas volt az öröm otthon, összeölelgették egymást,majd köszönetet mondtak a tündérnek a tettéért. Egy életre hálával tartoztak neki,a kis tündér pedig boldog volt,hogy képességeit a jó ügy érdekében használhatta.

Másnap a királyság katonái lerohanták a kastélyt és elkapták a csúf anyót, akit később bűneiért máglyán elégettek. A testvérek pedig szerelemre leltek, párjaikkal együtt négyesben uralkodtak boldogságban, békében, míg meg nem haltak.