Back to top

A Szélmalom utcai gólyák

Zainkó Géza elnök
Helytörténeti KörKözművelődési Egyesület

Majdnem napra pontosan, egy évvel a tavalyi után, 2016. március 29-én megérkezett a Szélmalom utcai kazánkéményen lévő fészekre az első lakó, mely remélhetőleg a tavaly három fiókát költő gólyapár egyike. A magasan lévő fészekben méltóságteljesen álldogáló madár a javuló időben elkezdte a 2015. augusztus 20. óta üresen álló fészek birtokbavételét, javítgatását, csinosítását, miközbenhangos csőrcsattogtatással, kelepelésselvárta a párját. Röviddel az érkezése után egy másik gólyát is lehetett látni. Magasan körözött a kémény fölött, de a várakozással ellentétben nem szállt le, hanem a közeli vizes területek felé repült, bizonyára élelemszerzés végett. Legnagyobb örömünkre április 4-én, hétfő reggel már ismét két madarat láttunk a kémény tetején. Megérkezett a másik is.

Gólyáink május közepéig folyamatosan ültek a fészken, de akkor történhetett valami, mert többször is előfordult, hogy rövidebb-hosszabb ideig egyikük sem tartózkodott ott. Ez nagyban eltér a gólyák költési viselkedésétől, hiszen ha van tojás vagy fióka, akkor egyik mindig a fészken van. Így erősen kérdésessé vált a szaporulat ténye. Sajnos, a bizonytalanságot tetézte, hogy ebben az időszakban többször is esett az eső. Június végén – a madarakat kedvelők segítségévelsikerült a magasból, quadkopterrel felvételeket készíteni a kéményről s a fészekről. Azok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy abban se tojás, se fióka nincs. Lehet, hogy korábban volt valami, amit az egyik képen a fészek szélén látható fehér folt sejtetett. Talán egy kilökött tojás? Talán… Ami biztossá vált: 2016-ban nem lesz szaporulat a Szélmalom utcai fészken.

Július elejétől újra visszatértek a gólyák a kéményre. Ültek is a fészken, s repültek, köröztek a magasban néhány társukkal egyetemben. Augusztus elején a fészek tájáról többször is kelepelést, szárnycsapkodást lehetett hallani, mintha tavasz lenne. Augusztus 21-én, vasárnap még mindkét gólya a fészkén álldogált, de másnap már csak az egyik, 23-án pedig egy sem.

Reménykedünk, hogy jövőre ismét találkozunk velük, s lesznek fiókáik is.

    

Fotóalbum


A Szélmalom utcai gólyák – 2017

A tavalyihoz képest három hetes késéssel érkeztek meg a gólyák a Szélmalom utcai egykori postaerősítő kéményén lévő fészekre. Az első madarat április 14-én, pénteken pillantottam meg másnap pedig a másodikat. Az elsőt, a később jövőhöz képest nagyobbat fotózva feltűnt egy dudor annak a bal lábán, ami egy fém gyűrű volt, rajta betűkkel és számokkal. Ez azért is figyelemre méltó, mert ezen a fészken eddig meggyűrűzött gólya még nem fészkelt. A madarat a gyűrűn lévő részlegesen olvasható betűk és számok alapján a Magyar Madártani Egyesület az adatbázisában szereplők szerint azonosította. A hím madár a gyűrűt még fióka korában kapta, közel 5 évvel ezelőtt, 2012-ben Bugyi településen. A pár már berendezkedett a fészken és egyikük már 8-10 napja rendületlenül ül is, ami annak a jele, hogy talán már melegíti is tojásai. Azonban még közel egy hónap mire fiókák kikelnek és még a további néhány hetet, míg azok a fészekben felállva láthatóvá válnak.

Remélhetőleg nem ismétlődik meg a tavalyi kudarc, amikor nem volt szaporulat ebből a hazánkban is egyre csökkenő létszámban fellelhető fehér gólyából.

 

Fotóalbum


A Szélmalom utcai gólyák 2017 júliusában

A Szélmalom utca végén fészkelő gólyák valamilyen oknál fogva az idén sem nevelnek fel utódokat, pedig a fészken rendületlenül ülő tojó két fiókája május végén ki is kelt. A gyűrűzött apa madár a kotlás alatt folyamatosan hordta a fészekhez való anyagokat valamint párjának és később a kikelt fiókáknak is az élemet. A fészekből felfelé nyújtózkodó két fiókát június 4-án láttam utoljára utána 5-én már csak egyet és ezután már egyet sem. Vajon, mi történhetett az alig egyhetes kis madarakkal? Valószínűleg elhullottak és a szüleik ezt tapasztalván elhagyták a már sivárrá váló fészket, napokig nem is tértek vissza. Ettől kezdve a madarakat, egyedül vagy párban már csak alkalmanként lehet látni a fészken.

Sajnos ez az év, a tavalyihoz hasonlóan sem hozott szaporulatot, pedig a madarak igazán gondos szülőknek látszottak.

2017. július 18.

Zainkó Géza

Fotóalbum


A Szélmalom utcai gólyák 2018 áprilisában

2018. április 2-án, Húsvét második napján megérkeztek a gólyák a Szélmalom utcában levő kazánház kéményére. A HLT6os jelzésű közel három éves hím madarat még fióka korában gyűrűzték meg Tápiószőlősön 2015. 06. 21-én és a következő évben, 2016-ban Tótkomlóson figyelték meg. (Forrás MME fehérgólya adatbázis)

2018. április 11.

 

Fotóalbum


A Szélmalom utcai gólyák 2018 júniusában

A Szélmalom utcai fészekben két gólya fiókát lehet megfigyelni.Az egyik egy erősebb, mely a hónap elején a másikat, a fészek adottsága miatt csak június 17-én vált láthatóvá. A fiókák kikelése, a szülők viselkedésében bekövetkező változások miatt május 25-26-ra tehető. A szülők szorgalmasan etetik a fiókáikat. Június 21-én a fiókák már álldogálnak a fészekben és alkalmanként a szülők már egyedül is hagyják őket.

Fotóalbum


A Szélmalom utcai gólyák 2019 márciusában

Megérkezett az első gólya a Szélmalom utcában lévő egykori posta erősítő kazánházának kéményére.A gyűrűzött madár 2019. március 25-én hétfőn röviddel az érkezése után már elkezdte a fészek javítgatását.
Remélhetőleg rövidesen a párja is megjelenik.
Április 11-én megjött a Szélmalom utcai fészekre a második madár is, mely a képek tanúsága szerint egy tojó.
 
 

A Szélmalom utcai gólyák 2019 júniusában
 
A Szélmalom utcai gólyafészekben három fióka van. Az első május 20 körül kelhetett ki a tojásból, majd rövidesen a többiek is. A fészek adottságai miatt csak május végén lehetett mozgást látni benne. Az egyik szülő állandóan a fészken van, a másik pedig szorgalmasan hordja a táplálékot. Élénk, erős fiókáknak tűnnek.
 
 
 
 
A három erőteljesen növekvő és már álldogáló fiókákat a szülők, mivel biztonságban tudják őket már magukra is hagyják a fészekben és mindketten hordják számukra az élelmet.

 

 
 
A Szélmalom utcában nevelkedő gólyafiókák július 20-án még együtt voltak a fészekben, majd ezután először a két idősebb elkezdte a levegő meghódítását, melyhez július 27-én a legkisebb is csatlakozott. Augusztus 1-jén délelőtt a család vidám repülőbemutatót tartott a fészek környezetében, de csak két fiókával. A fészekben álló szülők hangos csőrcsattogtatással ünnepelték a már repülni is tudókat. Azóta azonban csal alkalmanként tűnik fel egy-egy madár a fészken. Egy megerősítés nélküli hír szerint július utolsó napjaiban egy gólya szenvedett balesetet a környéken. Ez talán magyarázat lehet a fenti két szülő és a két fióka repülésére.
 
 
 
 

A Szélmalom utcai gólyák – 2020
 
Tegnap, 2020. 04. 03-án megérkezett az utcánk végén lévő kéményen lévő fészekre az első gólya. Ma már üldögélt is rajta, sajnos a fészek egy részét a szél lefújta a földre, lesz munkájaA fészket elfoglaló gólya bal lábán régi fajta gyűrűt visel.
A második gólya április 17 -én érkezett meg a fészekre. Néhány nap elteltével az egyik már folyamtosan a fészken is ül.
 
 
 
 
 
Az elsőként kikelt fiókát május 30-án lehetett megpillantani, majd néhány nap múlva másodikat is. A kis gólyák gyorsan fejlődnek június 10-én már álldogáltak is a fészekben. 
 
 
A fiókák szépen gyarapodtak, tollasodtak az elmúlt hetekben és a felnőtt madarak június közepétől, napközben hosszabb időre már magukra is hagyják őket. A fészkük időközben a korábbinál jobb állapotba került, jelentősen megvastagodott hála a gondoskodó szülőknek.
 
 

A Szélmalom utcai gólyák 2021 áprilisában
 
2021. április 1-jén megérkezett az első madár a Szélmalom utcában lévő fészekre. A gyűrűzött hím elkezdte a fészek javítását.
 
 
 

 Szombaton, 16-án megjött Barnabás párja a Csengének elkeresztelt tojó és úgy tűnik, hogy nagy a szerelem. Sajnos a gólyapár 2021-ben nem nevelt utódot.

 
 
 

 

A Szélmalom utcai gólyák 2022 áprilisában

A Szélmalom utcai fészekre az első madár, a hím 2022. április 1-jén érkezett meg. Az egyik képen látható, hogy a bal lábán, a bokája felett, a térd ízület alól lecsúszott régi fajta alumíninum gyűrűt visel. A második madár április 12-én érkezett. A madarak szorgalmasan javíthatják az tavaly óta üresen álló, erősen megtépázott fészküket.

 

Fotóalbum


 

A Szélmalom utcai gólyák 2023 áprilisában

A Szélmalom utcai kazánkényényen lévő fészekre az első gólya, egy gyűrűs hím 2023. március 21-én a második pedig április 9-én, húsvét vasárnapján érkezett meg. Reméljük, hogy  az idén a tavalyival ellentétben lesz szaporulat.

Fotóalbum

 


 
A Szélmalom utcai gólyák 2023 júniusában
 
A Szélmalom utcában fészkelő gólyapárnak május utolsó napjaiban két fiókája kelt ki, de azok csak június első hetének végén lettek láthatók, amikor már lábra is állva  nyújtogatták a fejüket az élelemért. A fészket megfigyelők soraiban néhány napig kis riadalom támadt, mert az élelmet hozó gyűrűzött apamadár napokig nem jelent meg a fészken, majd azonban 16-tól újra látható volt, amint újra ott álldogált a kémény tetején.
Bízva, a tavalyi pár sikertelen költése után a most itt fészkelők egészségben, további riadalom mentesen nevelik fel fiókáit.
 
 
 

 

A Szélmalom utcai gólyák 2023 augusztusában

Elrepültek a gólyáink.
 
A május végén kikelt két gólyafióka szépen cseperedett és július végén már repültek is. A családot együtt utoljára augusztus közepén lehetett látni la fészken, majd a fiatalok kirepültek, a kémény tetején lévő fészken madarat, valószínűleg a két szülőt augusztus 19-én este lehetett utoljára látni.