Back to top

Jánosovits Miklós, Kaári Anna Luca, Sulyok Lili,Tóth Barbara, Turi István: Mesés Monor


 

Mesés Monor

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer öt jó barát: Isti, Pancsa, Lili, Miki és Barbi. Elmentek Istihez egy történelem projektet készíteni. Miközben a padláson régi dolgokat kerestek, találtak egy különös ládát és abban egy papírt. Ez állt rajta:

Megfejtés: Menjetek el a kistói rejtélyek kövéhez!

Útközben gondolkodtak, mi fogja őket várni. A kőnél egy találós kérdés várta őket: „Miért van szőlő Monor címerén?” Válasz: Mert Monor az ezer pince városa. Ahogy kimondták, kinyílt előttük a kő. Volt benne egy újabb papír, amin ez állt: „Menjetek el a Strázsa-hegyi kilátóhoz!”

Mikor odaértek, sárkányok állták el az útjukat, akik egy kérdést tettek fel: „Miért hívják Monort Monornak?” „Mert amikor a törökök megszállták a várost, Monernek nevezték (ami törökül ködöt jelent), mivel sok volt a köd, ezért is hívják Monort a ködös városnak.” Sárkányok: „Helyes a válasz!”

A következő pillanatban a gyerekek már a kilátó tetején voltak, és megtalálták a következő nyomot. Ez állt rajta: „Pontban 12-kor menjetek a II. világháborús emlékműhöz!”

Útközben beszélgettek és játszottak, s mikor 12-t ütött az óra, a szobrok életre keltek, és elmondták, hogy menjenek a Sós perec pékségbe. A pékségben egy kobold várta őket, aki nem tudta, hogy kell kenyeret sütni, ezért e gyerekektől kért segítséget. Miután végeztek, így szólt a kobold: „Szép munka! Átmentetek a próbán! A következő állomásotok: Kossuth Lajos Általános Iskola. Sok sikert!”

A suliban egy mágus várta őket, aki ennyit kérdezett: „Mennyi 460- 326?” „134!”‒ kiáltották egyszerre. „Pontosan!”‒ mondta a mágus, és felszívódott. Gondolkodtak, hogy ez mit is jelenthet, mikor ránéztek a szekrényre, ami a mágus mögött volt. Megkeresték a 134-es szekrényt, de akárhogy próbálkoztak, nem nyílt ki. Elkezdtek beszélgetni, majd kinyílt a zár, mivel valaki véletlen kimondta a jelszót.

Egy portál volt benne, ami a városháza egyik folyosójára vezetett, ahol ogrék fogadták a gyerekeket. Ők egy medált adtak, ami olyan volt, mint Monor címere. Ezt a medált az Angyal szökőkútra kellett helyezni, hogy valami csoda történjen. Miki kicsúfolta az ogréket, ezért elkezdték őket üldözni.

Egy lézerekkel teli szobához értek, ahol az ogrék nem tudtak átkelni, így biztonságban kijutott az öt gyerek. A szökőkúthoz érkeztek, de ekkor észrevették, hogy nincs náluk a medál. Visszasiettek a városházába, mikor látták, hogy ott van az egyik ogre mellett, aki elaludt. Vitatkoztak, hogy ki menjen érte, és végül Barbi ment oda, és gyorsan elvette. De ahogy kifele indultak, felkelt az ogre, és újra utánuk eredt, viszont már késő volt, mert a gyerekek fürgébbek voltak. Újra a kútnál voltak, és beillesztették a medált. Hirtelen volt egy nagy villanás, majd az angyalok országa tárult eléjük, ahol Szilvi néni várta őket, és elmondta, hogy itt az van, amit ők akarnak.

Ez a történet, ami elmondja, hogyan lett Monorból mesés Monor.

 

Készítette:

Jánosovits Miklós 6.b

Kaári Anna Luca 6.b

Sulyok Lili 6.b

Tóth Barbara 6.a

Turi István 6.a