Back to top

Jánosovits Luca: A Kis-tó szörnye


A Kis-tó szörnye

 

Ez az eset, amit most elmesélek, Monoron történt nem is olyan régen.

Mesém a város kedvelt taváról szól, ahová minden délután sok család kilátogat.

A gyerekek iskola után a tónál gyülekeznek, fogócskáznak, kacsákat etetnek, kutyát sétáltatnak, sárkányt eregetnek, ha éppen szeles az időjárás. Hétvégenként még vattacukrot is lehet kapni, öt féle ízben. Nekem az epresrágógumi ízű a kedvencem. Abból minden szombaton megeszek kettőt a barátaimmal.

Múlt szerdán például hajókiállítás volt, a hajókat rátették a vízre, és nézték milyen gyorsan siklanak a vízen. Amikor már majdnem beért az egyik hajó a célba, a vízből bugyborékolás hallatszott, és előbukkant egy hatalmas vízi szörny. Az emberek sikoltoztak, kiabáltak, botokkal dobálták a szörnyet, és körbe-körbe szaladgáltak.

Az eset után az emberek bármerre mentek, csak a rejtélyes vízi állatról beszéltek.

A postán, a főtéren, a kisboltnál, de még a vasútállomáson is csak a szörnyről lehetett hallani. A gyerekek nem mertek egyedül hazamenni az iskolából, az alsósok féltek este elaludni a saját szobájukban, mert attól rettegtek, hogy amint elalszanak, jön a szörny, és leharapja a fejüket. Az óvodás gyerekek nem mertek kimenni játszani az udvarra, csakis a szüleikkel. Pár nap telt el, és már senki sem volt az utcákon. Monor város szép tava teljesen elnéptelenedett. A kacsák éheztek, mert nem etette őket senki.

Egy őszi délután még a szörny is kimerészkedett a tópartra. Bánatában egy kavicsot rugdosott, és egy dalt dudorászott:

 

Végig mentem az utcán, a monori fő utcán,

És nem találtam senki mást, csak egy katicát!

Jött a rendőr döcögött, a szívem csakúgy lötyögött….

trallala trallala……tirim taram pampampam.

 

Az ötödikes Fanni, aki a Jászai iskolába jár, éppen kiment megetetni a kutyáját, Bolhást. Egyszer csak halk éneklést hallott a tó felől. Először azt gondolta magában, hogy ő biztos nem megy oda, már szalad is be az anyukájához. Izgatottan berohant a házba, de nem szólt erről senkinek. Amikor mindenki elaludt, mégis kimerészkedett az utcára, és elbújt egy terebélyes fa mögött. Onnan figyelte remegve, mi történik a tónál. Minden percben közelebb ment. Már csak három-négy méter volt Fanni és a szörny között. Az állat kezdte hallani és érezni, hogy valaki közeledik. De még nem fordult meg. Aztán egy hirtelen mozdulattal megfordult, és a lélegzete is elállt.

Fanni összeszedte minden bátorságát, és ő kezdte el a társalgást.  

- Szia! Én Fanni vagyok, és te?

A szörny nem szólt semmit egy jó ideig, csak hunyorgott. De aztán mégis válaszolt.

- Szia, engem úgy hívnak, hogy Fogatlan. Még soha nem láttam ilyen közelről embert.

A kislány félig magához térve megkérdezte.

- Tényleg?

- Hááát!  Azaz igazság, hogy én itt élek a tó alján már vagy 146 éve, csak még sosem mutatkoztam emberek előtt.

- Hű! Az már jó sok év!

- Igen! Mi, szörnyek akár kétszáz évig is elélünk. Fanni, én szeretném megkérdezni, hogy miért nem jöttök ki a tóhoz úgy, mint régen? Csak arra tudok gondolni, hogy miattam, és emiatt nagyon szomorú leszek.

- Hát, öööö, igen, mert nagyon megijedtünk tőled!

- Tőlem? De miért?

- Mert azt hittük, hogy emberevő vagy!

Erre a szörny hangosan kacagni kezdett.

- Emberevő? De hiszen én hínárt eszem, nem embert!

Fanni és Fogatlan összebarátkoztak. Ha nem hiszed el, akkor gyere ki ma este 10 órakor a Kis-tóhoz, és te is találkozhatsz Fogatlannal! De ne félj, mert tényleg barátságos kis szörny!

 

írta:

Jánosovits Luca

Jászai Mari Általános Iskola

4.a