Back to top

Csonka Panka: A csodálatos szülinap


A csodálatos szülinap

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kislány. Lillának hívták. Éppen a születésnapja volt aznap, amikor varázslatos dolgok történtek vele.

A kislány nagyon örült ennek a napnak. Már korán reggel felkelt és felöltözött, és az egész családnak reggelire pirítóst készített. Miután megterítette az asztalt a reggelihez, felkeltette a családot: a szüleit és testvéreit. A szülei nagyon megörültek, hogy a kislány ilyen ügyesen elkészítette a reggelit. Úgy gondolták, hogy meglepik Lillát a születésnapja alkalmából egy kirándulással.

- Menjünk kirándulni - szólt apa.

- Hurrá, menjünk hajókázni a Dunára - mondta a kislány.

- Horgászni is fogunk? - kérdezte a testvére.

- Persze - mondta apa.

Elég sokáig tartott az út, mire Monorról a Dunához értek. Itt hajóra szálltak, és elmentek arra a helyre, ahol horgászni szerettek volna. Miközben haladtak a csónakkal, láss csodát egy aranyhal ugrott be éppen Lilla ölébe. A kislány arra gondolt, hogy megtartja a halat, haza viszi és akváriumba teszi. Milyen szép szülinapi ajándék lesz ez nekem - gondolta Lilla.  De ahogy egyre nézte a halat, eszébe jutott, hogy biztos a halacskának is van családja. Milyen szomorú lennék én is, ha elszakítanának a családomtól. Miután ezen elgondolkodott, Lilla fogta a vödröt, amibe az aranyhalat tette, és visszaborította a folyóba. A halacska boldogan ficánkolt a vízben.

- Jó tett helyébe jót várj, ezért egy kívánságodat teljesítem, mert jószívű kislány vagy - szólt az aranyhal.

- Úgy szeretnék egy kutyát - gondolta Lilla - de sajnos anyáék még nem fogják megengedni, hogy saját kiskutyám legyen.

A kirándulás után haza indult a család. Miközben ők kirándulni voltak, a kislány nagyszülei igazi meglepetésbulival készültek Lilla monori otthonában. A házat a barátok segítségével feldíszítették, sok kutyás dekorációt tettek a falakra, mert tudták, hogy Lilla nagyon szereti a kutyákat. Mikor hazaértek, a kislány nagyon meglepődött, hogy mennyi vendég várja őt. Sok barátja is eljött a nagyszülein kívül. Délutánra mikor mindenki összegyűlt, az asztalra tették a hatalmas születésnapi tortát, amiből mindenkinek bőven jutott. A torta felvágása után Lillát felköszöntötték a vendégei. Nagyon sok ajándékot kapott. Anyukájától Barbie-t, a barátaitól sok csokit és játékokat kapott. A legvégén a nagyszülei álltak Lilla elé. A nagypapa kezében egy nagy barna doboz volt masnival átkötve. A dobozból kaparászás hallatszott.

- Mi van benne mama? - kérdezte a kislány.

- Nyisd csak ki! - mondta a nagymama.

Lilla izgatottan nyitotta fel a doboz tetejét. Hát láss csodát, egy szőrös kiskutya dugta ki az orrát a dobozból. A sok embertől megriadt kis állat Lilla ölében keresett menedéket. A kislány majd kicsattant a boldogságtól.

- Hogy fogod hívni? - kérdezte anyukája.

- Szerintem Illat lesz a neve - mondta a kislány.

Estére elmentek a vendégek, Lilla már ágyban feküdt, a kiskutya pedig felugrott a kislány ölébe, ott összegömbölyödött, és elaludt. Lilla a csillagokra nézett, és így szólt: „Köszönöm aranyhal, hogy teljesítetted a kívánságomat!” – majd lehunyta a szemét, és álomba szenderedett.

 

Vége

 

Írta:

Csonka Panka

2.a

Monori Ady Úti Általános Iskola